Jedną z najczęstszych pułapek podczas prób utraty wagi jest podejście „wszystko albo nic”, mające na celu zrzucenie kilogramów w pośpiechu. Kiedy zaczynasz realizować nierealistyczny plan diety szybko dochodzisz do wniosku, że takie restrykcje prowadzą do dokuczliwego głodu i ogromnego pożądania zakazanych pokarmów. Po kilku tygodniach większość ludzi powraca do swoich starych nawyków żywieniowych i powraca do starej wagi. Ale co, jeśli można rzeczywiście stracić na wadze jedząc więcej – po prostu dokonując kilku zmian w codziennych wyborach żywieniowych? Faktem jest, że inteligentna utrata wagi nie polega na głodzeniu się lub ograniczaniu się do kilku pokarmów w ciągu dnia. Chodzi o konsekwentne podejmowanie lepszych wyborów żywieniowych i powolne zmienianie złych nawyków żywieniowych oraz codziennych zachowań na bardziej zdrowe. Pokarmy bogate w wodę mają naturalnie niską kaloryczność ze względu na ich płynną zawartość. Owoce, warzywa, zupy, żelatyny i płatki zbożowe to 80% -95% wody, podczas gdy produkty takie jak jogurt, puddingi, jajka, makaron, fasola i owoce morza to 60% -75% wody. Warto o tym pamiętać przygotowując menu na kolejny dzień. Żołądek nie jest licznikiem kalorii. Żywność wysokokaloryczna bez dużej ilości olejów i lodów nie sprawi, że poczujesz się pełny, nawet jeśli są wyjątkowo energetyczne. Żywność pełnoziarnista, taka jak pełnoziarnisty, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe i gofry to znacznie lepszy wybór niż wysoko przetworzone białe pokarmy, ponieważ są one na ogół bogatsze w błonnik, bardziej odżywcze i bardziej sycące.
Co jeść żeby schudnąć? Jedz i chudnij jednocześnie!
Polecane
Sukienka na studniówkę, czym kierować się podczas wyboru?
Każda młoda dama, która szykuje się na studniówkę musi znaleźć odpowiednią dla siebie kreację. Studniówka dla każdej dziewczyny, która za chwilę zakończy edukację w...